Buzluğa atılan bezelye yıkanır mı ?

Mert

New member
Buzluğa Atılan Bezelye Yıkanır mı? Bir Mutfak Merakının Bilimsel ve İnsanî Yüzü

Selam dostlar,

Geçen hafta mutfakta küçük ama bir o kadar da “büyük” bir tartışmanın ortasında buldum kendimi. Annem, “Bezelyeyi yıkamadan buzluğa atma!” dedi; ben de “Ama yıkarsam donunca yapış yapış oluyor!” diye savundum. Ardından komşumuz Ayşe teyze araya girdi, “Ben yıllardır yıkarım, taptaze kalıyor” dedi. İşte o an fark ettim: Bezelye yıkanır mı, yıkanmaz mı meselesi, sandığımızdan çok daha derin bir konuymuş.

Bir yanda hijyen kaygısı, diğer yanda dokusu ve lezzeti koruma meselesi… Bu yazıda hem bilimin ne dediğine hem de mutfakta yıllarını geçiren insanların deneyimlerine bakacağız. Gelin, bu “yeşil küçük tanelerin” ardındaki büyük soruya beraber ışık tutalım.

---

Bilim Ne Diyor? Bezelyenin Hücre Yapısı ve Donma Süreci

Bezelye, taze haliyle yüksek su oranına (%75–80) sahip bir sebze. Su donarken genişlediği için, hücre zarlarını patlatma eğilimi gösterir. İşte bu yüzden dondurulmadan önce yapılan işlemler –yıkama, haşlama, kurutma– doğrudan dokusal kaliteyi belirler.

Gıda mühendislerinin yaptığı araştırmalara göre, dondurulmadan önce yıkanan bezelyeler eğer iyice kurutulmazsa, üzerlerindeki nem tabakası buz kristallerine dönüşür ve bu da tanelerin birbirine yapışmasına, çözündüğünde ise lapa gibi bir dokuya yol açar.

Ancak aynı araştırmalar, yıkanmayan bezelyelerin de yüzeyinde bakteriler ve pestisit kalıntıları barındırabileceğini gösteriyor. 2020’de yapılan bir çalışmada, tarladan direkt dondurulan bezelyelerin %30’unda mikroorganizma kalıntısı tespit edilmiş (Food Science & Nutrition, 2020).

Yani bilim bize diyor ki: Yıkanabilir ama doğru teknikle.

---

Doğru Teknik Nedir? Üç Aşamalı Bilimsel Yaklaşım

1. Yıkama: Bezelyeyi süzgeçte bol suyla yıkayın. Kimyasal temizlik maddesi ya da sirke kullanmaya gerek yok; sade, soğuk su yeterlidir.

2. Kurutma: Bu adım çok önemli. Bezelyeleri temiz bir mutfak havlusu veya kağıt peçete üzerinde 15–20 dakika kurumaya bırakın. Hatta hava akımı olan bir yerde birkaç dakika bekletmek daha iyi sonuç verir.

3. Şoklama (İsteğe Bağlı): Profesyonel mutfaklarda bezelyeler genellikle 1–2 dakika kaynar suda haşlanıp hemen buzlu suya alınır. Buna “blanching” denir. Bu işlem, enzimleri durdurur ve rengin canlı kalmasını sağlar. Ardından kurutulup buzluğa atılır.

Bu yöntemle hazırlanan bezelyeler, hem hijyen açısından güvenli hem de dokusal olarak diri kalır. Sanayi tipi dondurulmuş bezelyelerin de bu şekilde hazırlandığını biliyor muydunuz?

---

Gerçek Hayattan Bir Hikâye: Emine Teyze ve Onun Kışa Hazırlığı

Geçen yaz köye gittiğimde, 68 yaşındaki Emine Teyze’nin mutfağı adeta bir laboratuvar gibiydi. Masanın bir yanında bezelyeler yıkanıyor, diğer yanda havlular üzerinde kurumaya bırakılıyordu. “Kızım,” dedi bana, “yıkamadan atarsan kışın açınca toprak kokar.”

Gerçekten de o yıl kış geldiğinde onun yaptığı bezelyeler yemyeşil ve diri kalmıştı. Emine Teyze’nin sırrı ise aslında tamamen bilimsel: nemi azaltmak ve oksidasyonu durdurmak.

Bu tür hikâyeler, mutfakta kuşaklar boyu aktarılan bilgilerin aslında bilimle ne kadar örtüştüğünü gösteriyor. Geleneksel yöntemler, bazen laboratuvarlardan çok önce doğru yolu bulmuş olabiliyor.

---

Erkeklerin Pratik Bakışı: “Yıkama mı, Kurutma mı, Direkt At Geç!”

Evdeki erkeklerin çoğu (istisnalar kaideyi bozmaz) bu konularda daha pratik bir yaklaşım sergiliyor. “Bezelyeyi yıkasan ne olacak, donunca zaten mikrop yaşamaz” ya da “Bir poşete koy gitsin, vakit kaybı yapma” gibi yorumlar çok duyuluyor.

Bilimsel açıdan baktığımızda ise bu düşünce kısmen doğru, kısmen hatalı. Evet, -18°C’de bakteriler çoğalamaz ama ölmezler de. Dondurma işlemi sadece mikroorganizmaları “uykuya” alır. Çözülme sırasında ise tekrar aktif hale gelebilirler.

Yani evet, zaman önemli ama bazen “pratiklik” sağlıktan çalabiliyor.

Yine de erkeklerin bu sonuç odaklı tavrı, verimlilik açısından önemli bir denge noktası sağlıyor. Çünkü bazen fazla ayrıntıya takılıp büyük resmi kaçırabiliyoruz.

---

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Yaklaşımı

Kadınlar bu konularda genellikle “aile sağlığı” ve “birlikte yemek pişirme kültürü” üzerinden düşünüyor. Bezelye yıkama meselesi bile bir topluluk ritüeline dönüşebiliyor: yazın mahallede kadınların birlikte oturup bezelye ayıkladığı o sahneleri hatırlayın.

Bu paylaşım, aslında yalnızca bezelye temizliği değil; kuşaklar arası bilgi aktarımı.

Üstelik kadınlar genelde “benim çocuklar yesin, içim rahat etsin” diyerek hijyen konusunda daha dikkatli davranıyorlar. Bu duygusal ama topluluk temelli yaklaşım, aslında sağlıklı gıda kültürünün omurgasını oluşturuyor.

---

Yıkanmaz mı Diyenler Haklı mı? Alternatif Görüşe de Kulak Verelim

Yıkanmaması gerektiğini savunanlar da haklı yönlerden bahsediyor:

- Bezelye yıkandığında yüzey nemi, buz kristali oluşumuna neden olur.

- Hızlı donmayan ev tipi dondurucularda bu durum doku kaybına yol açar.

- Endüstriyel dondurma işlemlerinde ise saniyeler içinde donduğu için bu risk yoktur.

Bu yüzden bazı aşçılar, “Yıkama ama kullanmadan önce çözülüp yıka” diyor.

Yani işin özü, ne kadar dikkatli olduğunuzla alakalı. Eğer iyi kurutabiliyorsanız, yıkamak daha sağlıklıdır; kurutamıyorsanız, yıkamadan saklamak ama pişirmeden önce yıkamak daha mantıklı olabilir.

---

Bir Kültür Meselesi: Bilim, Gelenek ve Günlük Hayatın Kesişimi

Bezelye yıkamak ya da yıkamamak, sadece bir mutfak tercihi değil; alışkanlıkların, bilginin ve bilimin kesiştiği bir kültürel davranış.

Annemin “yıka” deyişi, aslında hijyenin temsilcisi. Babamın “boşuna uğraşma” demesi, pratik zekânın sembolü. Emine Teyze’nin yöntemiyse geleneğin bilimle birleştiği yer.

Belki de asıl mesele, “doğru”yu bulmaktan çok, bizim için işe yarayan yöntemi keşfetmek.

---

Peki Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Sizce bezelye yıkanmalı mı yoksa kuru kuru buzluğa mı girmeli?

Siz hangisini denediniz, hangisi daha iyi sonuç verdi?

Mutfakta bilimin mi, yoksa deneyimin mi sözü geçmeli?

Yorumlarda paylaşın dostlar, belki bu forumda birlikte “bezelye bilimi”nin en doğru tarifini buluruz. 🍃