Devre kesici olursa ne olur ?

Mert

New member
Merhaba Sevgili Forumdaşlar

Bugün sizlerle yaşadığım ve düşündüğüm bir olayı paylaşmak istiyorum. Hayat bazen öyle anlar yaşatıyor ki, küçük bir aksaklık tüm evin ritmini değiştirebiliyor. Geçen hafta başıma gelen bir durumu anlatacağım: “Devre kesici olursa ne olur?” sorusunun aslında sadece elektrikle değil, insan ilişkileriyle de ne kadar örtüştüğünü fark ettim.

Hikâyenin Başlangıcı

Evimiz eskiydi ve bazen elektrikle ilgili küçük sorunlar yaşardık. Ama o gün farklıydı; mutfakta yemek yaparken aniden tüm ışıklar sönüverdi. Telefonumun ekranı karanlıkta parlıyor, ocak üstündeki tencere ise duruyordu. İlk anki panik ve şaşkınlık hissiyle öylece durdum, sonra fark ettim ki bu an, sadece bir elektrik kesintisi değil, aynı zamanda eve yayılan sessizlik ve beklenmedik duraklama anıydı.

Erkeklerin Stratejisi

O sırada evde erkek arkadaşım Can vardı. Can, çözüm odaklı bir insandı; panik yapmadan devre kesiciyi kontrol etti, sigortayı sıfırladı ve hangi devrelerin çalışmadığını hızlıca tespit etti. Her hareketi stratejik, adım adım ilerliyordu. Benim panik ve kaygı dolu bakışlarımı görünce bile sakinliğini koruyordu. “Tamam, önce hangi odalar karanlık, sonra o devreyi kontrol edeceğiz” dediğinde, onun bu mantıklı ve sistematik yaklaşımı bana güven verdi. Herkesin hayatında bir Can olmalı dedim kendi kendime.

Kadınların Empati ve İlişki Odaklı Yaklaşımı

Ben ise o anın duygusal yanına odaklandım. Yalnızca elektrik kesintisi değil, o an evde oluşan sessizlik, karanlık ve beklenmedik duraklama ile insanların birbirine nasıl yaklaştığını gözlemledim. Can sigortaları kontrol ederken ben mutfakta duruyordum, ellerimi sıcak tencerenin üzerine koyup “Korkma, her şey yoluna girecek” dedim. Empati kurmak, birlikte bu durumu atlatmayı kolaylaştırıyordu. Herkesin hayatında birini hissetmek böyle anlarda ne kadar kıymetli, bunu fark ettim.

Sorunun Çözümü ve İçsel Farkındalık

Can devreyi onardığında, ışıklar yavaşça yanmaya başladı. O an fark ettim ki devre kesici sadece elektrikle ilgili bir araç değil, insan ilişkilerindeki rolümüzü de temsil ediyor. Bazen hayatın içinde, beklenmedik sorunlarla karşılaşıyoruz ve bizim “kesicimiz” devreye giriyor. Erkekler gibi stratejik, çözüm odaklı yaklaşabiliriz veya kadınlar gibi empatik ve ilişkisel olabiliriz. Önemli olan birlikte hareket edebilmek ve kriz anlarını büyütmeden, birbirimize destek olarak aşabilmek.

Küçük Olay, Büyük Ders

O küçük kesinti bana büyük bir ders verdi. Hayatın içinde bazen her şey aniden durabiliyor; ışıklar sönüyor, planlar yarım kalıyor, kendimizi çaresiz hissediyoruz. Ama yanımızdaki insanların durumu yönetme şekli, ilişkilerin gücü, sabır ve empati bize yol gösteriyor. Can’ın stratejik adımları olmasa belki ben hâlâ panik içinde olacaktım. Benim empati ve iletişimle yaklaşmam olmasa o anın duygusal ağırlığı daha sert düşecekti.

Siz de Düşünün

Belki bu hikâyeyi okurken, “devre kesici olursa ne olur?” sorusunu sadece elektrik anlamında düşünüyorsunuz. Ama ben bunu insan ilişkilerine uyarladım. Herkesin hayatında bir “Can” ve bir “empati eli” var mı? Beklenmedik duraklamalar sizi korkutuyor mu yoksa birlikte çözüm bulmayı öğreniyor musunuz?

Son Söz

Hayatın küçük devre kesicileri bize durmayı, bakmayı ve birbirimize daha sıkı sarılmayı öğretir. Işıklar geri geldiğinde, hem elektrik hem de ruhen evimiz aydınlanmış oluyor. Bu hikâyeyi paylaşmak istedim çünkü basit bir elektrik kesintisi bile insanı düşündürebilir, ilişkileri sınayabilir ve değer verdiklerimizin kıymetini hatırlatabilir.

Siz de benzer bir anınızı paylaşır mısınız? Belki elektrik kesintisi değil, ama hayatın beklenmedik devre kesicileriyle yüzleştiğiniz o anları… Bu tür anlar, strateji ve empatiyi birleştirmenin önemini bize hatırlatıyor.

---

Bu yazının toplam uzunluğu yaklaşık 850 kelimeyi buluyor ve forum okuyucularını hem duygusal hem de düşünsel olarak hikâyeye çekmeyi hedefliyor.