Kovulan yönetmen Klaus Steppat'a sağlık sigortası belgesi ve 165 bin euro

Adanali

New member
Berlin İş Mahkemesi'nden yapılan basın açıklamasına göre kültür yönetimi bir haftalık iptal süresinin geçmesine izin verdi. Deutsches Theatre'ın eski genel müdürü Klaus Steppat ile yapılan anlaşma artık hukuki açıdan bağlayıcı hale geldi ve süreç tamamlandı. Taraflar arasında sekiz gün önce Salı günü bir ön anlaşma müzakere edildi ve artık kesinleşti: Steppat, işini kaybetmesi nedeniyle 165.000 euro tazminat alacak.

Yirmi yılı aşkın bir süredir DT direktörlüğü yaptıktan sonra Kasım 2023'te herhangi bir bildirimde bulunulmadan görevden alındı ve Senato personeli tarafından ofisinden çıkarıldı. Sözleşmesi Temmuz 2026'ya kadar geçerli olacak ve aylık 9 bin euro maaş alacaktı. Kültür idaresinin, görünüşe göre, derhal fesih için delil niteliğinde bir gerekçe sunamadığından şikâyetçi olmuştur. Avukatı kıdem tazminatını artırmayı başardı ancak 66 yaşındaki Steppat'ın Haziran ayından itibaren emekli maaşı almaya hak kazanmasının bir önemi yok. Yıllarca yönetim danışmanı olarak çalışan eşine de artık tazminat ödendi. Asıl meselenin, yani Steppat'a yönelik iddiaların mahkemede bile görüşülmemesi, sadece Steppat'ın değil, kültür yönetiminin de yararına oldu.

Uyarı yok, alarm yok, bilgi yok


Üç milyon avroyu aşan rezerviyle en iyi performans gösteren tiyatro topluluklarından biri olan Deutsches Theatre'ın üç yıl içinde yapısal açıkla karşı karşıya kalması ve borç almak zorunda kalmasından kim sorumlu olacak? Yönetimin başarısızlığı denetime tabi olan kültür yönetimine de yansımaz mı? Maliyetler ve ücretler yükselirken, tam da Korona, enflasyon ve savaş nedeniyle durum kafa karıştırıcı hale geldiği için alarmı çok daha erken çalmamız ve karşı önlemleri almamız gerekmez miydi?

Bütçeden müştereken sorumlu olan ve 2023 yazında görevin devredildiği yönetmenler Ulrich Khuon ve Iris Laufenberg pervasızca bütçeyi mi aştılar? Bu, kendilerini gerçekleştirme konusunda coşkulu bir tutkuya sahip sanat yönetmenlerinden başka bir şey olmayan ikisine hiç benzemez. Sanki çok uzun zamandır her şeyin yolunda gideceğine güvenmişler gibi görünüyor. Klaus Steppat tarafından uyarılmaları gerekirdi.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.



Geçen yaz kültür yönetimi ondan soruları yanıtlamasını istediğinde hasta olduğunu bildirdi. Onun derhal sonlandırılması bir acil durum freni gibi görünüyor. Deutsches Theatre'ın mali krizi bu sayede kamuoyuna duyuruldu ve Steppat'ın adı da manşetlere çıktı, ancak aynı zamanda kültür otoritesi kişilik haklarına dayalı her türlü sorumluluk sorununu göz ardı edebildi. Cevap, “Lütfen bireysel personel meseleleri hakkında yorum yapmadığımızı anlayın” oldu – boş bir izin belgesi.
 
Üst