2024 Emekli Sandığı reformu Afore'mi nasıl etkileyecek?

celikci

Global Mod
Global Mod
Refah Emeklilik Fonu nelerden oluşur?


Refah için Emeklilik Fonu, Meksika Bankası (Banxico) tarafından yönetilecek ve kaynakları emekli maaşlarının artırılmasına yardımcı olacak bir para havuzu olacak.

Fonun bir kısmı, IMSS'ye katkıda bulunan 70 yaş üstü kişilerin ve ISSSTE'ye katkıda bulunan 75 yaş üstü kişilerin aktif olmayan Afore hesaplarından yaklaşık 40.000 milyon pesodan oluşacak.

Bu Fonun bir diğer kısmı ise Çalınanları Halka İade Etme Enstitüsü (Indep) tarafından el konulanlarla beslenecek; Tarım, Kırsal, Ormancılık ve Balıkçılığın Geliştirilmesi Ulusal Finans Kurumu'nun (FND) tasfiyesiyle; Ulusal Turizm Teşvik Fonu'na (Fonatur) ait arazinin satışının yanı sıra IMSS, ISSSTE ve Vergi İdaresi Hizmeti (SAT) ile kamu kurumlarından borçların tahsili.

Ayrıca, Sedena ve Marina'da faaliyet gösteren devlet dışı kuruluşların (Maya Treni, AIFA, havalimanları ve limanlar) elde ettiği gelirin %25'i Fona tahsis edilecek. ISSSTE'ye ait mülklerin satışından elde edilen gelirin bir kısmı da Fona eklenecek.

Zaten emekli olacaksam bu beni nasıl etkiler?


Teklife göre bilmeniz gereken ilk şey, bir hesabın pasif sayılması için iki koşulun bulunması.

İlk koşul, kişinin özel girişim çalışanları için 70, Devlet çalışanları için 75 yaşını doldurmuş olması, ikincisi ise iki ay üst üste 6 ay boyunca IMSS veya ISSSTE'ye katkı yapmamış olmasıdır.

Son 12 ay içerisinde çalışmadıysanız emeklilik işlemlerini başlatmak için IMSS veya ISSSTE heyetinize gitmeniz gerekmektedir.

Çalışıyorsanız, 70 yaşın üzerinde olsanız bile emeklilik birikiminizdeki para güvendedir ve Fona gitmez.

Yeni emeklilik reformu 20 ila 69 yaş arasında olmamı etkiler mi?


değişiklikler bu reformda 20 ila 69 yaş arasındaki insanları etkilemezler.
 
Üst