Bir Anklam tiyatro yönetmeni için hayattan daha büyük bir heykel

Adanali

New member
Ev
Kültür
Wolfgang Bordel: Anklam’da bir tiyatro gösterimi için gerçek hayattan daha büyük bir heykel

Batı Pomeranya Hansa kenti Anklam, Frank Castorf’un tiyatro yönetmeni olarak kariyerinin başlangıç noktasıydı. Ama anılan o değil.


Ulrich Seidler

Uzun süredir Anklam tiyatro yönetmeni Wolfgang Bordel (1951-2022), 2021'de burada


Uzun süredir Anklam tiyatro yönetmeni Wolfgang Bordel (1951-2022), burada 2021’de “Vineta – Dream or Reality” provalarında, bir kare ile onurlandırıldı. Bu günlerde nadir bir onur.Jens Büttner/dpa


Eski bir Anklam tiyatro yöneticisinin bir heykelle onurlandırılması gerektiği neredeyse fark edilmedi. Ankara! Bu yerin adı, uzaklığın sesini ve tiyatro efsanesini kendi içinde taşır.1980 yılında, kariyerine Senftenberg’de dramaturg ve Brandenburg’da yönetmen olarak başlayan 25 yaşındaki tiyatro asi Frank Castorf burada övüldü.

Küçük GDR’de uzak yerler diye bir şey varsa, o zaman bu Anklam’dı. Yasak işe yaramadı, Berlin Castorf hayran topluluğu her kostümlü provaya hacca gitti, çünkü bir Castorf eserinin galada sansürü geçme şansı yönetilebilirdi. 1985 yılında Brecht yapımı “Gece Davul” un disiplin soruşturması nedeniyle iptal edilmesi ve ihbarsız görevden alınması. Bunu, Castorf’u 1992’de Volksbühne’nin zirvesine çıkaran ve onu Almanya’nın en uzun süre hizmet veren tiyatro yönetmenlerinden biri yapan, benzeri görülmemiş bir kariyer izledi.

Bir meşe gövdesinden oyulmuş


Ancak şimdi eski Anklam üst düzey yöneticisi Castorf için değil, Ekim 2022’de 71 yaşında hayatını kaybeden eski patronu Wolfgang Bordel için bir anıt dikiliyor.

1983’te taşraya atanan Bordel, Castorf’u kontrol altında tutma işinde başarısız oldu, ancak yabancılaşmış Anklam seyircisini geri kazandı ve onlar taşındıktan sonra Castorf’un sanat yönetmeni olarak kaldı. Kısa süre sonra Vorpommersche Landesbühne’nin bir parçası olan tiyatroyu 36 yıl yönetti. Onun altında, örneğin Störtebeker, binlerce Baltık Denizi tatilcisinin önünde uzun yıllar yelken açtı, personel, Temmuz ayında heykelin dikilip açılışı yapılacak olan Bordel tarafından kurulan tiyatro akademisinden geldi. Bordel, başka hiçbir şeye benzemeyen sihirli olay (event) sözcüğü altında tiyatro ve kazançlılığı uzlaştırmayı başardı. Bu mucize ile bir aziz statüsü elde etti, bakalım heykel kan ağlıyor mu?
 
Üst