Borsada günlük al sat yapmak caiz mi ?

Aylin

New member
Borsada Günlük Al-Sat Yapmak Caiz Mi? Gerçek Dünyadan Örnekler ve Verilere Dayalı Bir Değerlendirme

Borsada işlem yapmanın, özellikle günlük alım satım (day trading) yapan yatırımcılar için dini açıdan caiz olup olmadığı sorusu, pek çok kişi için merak konusu. Çeşitli dini öğretiler, finansal piyasalarda alım satım yapmanın ne şekilde ve hangi şartlarda uygun olduğunu tartışmaktadır. Bu yazıda, borsada günlük alım satım yapmanın İslami perspektiften nasıl değerlendirildiğini, güvenilir kaynaklardan alınan verilerle, gerçek hayattan örneklerle inceleyeceğiz. Konuyu ele alırken, erkeklerin genellikle pratik sonuçlara odaklanma, kadınların ise toplumsal ve duygusal etkilere eğilimli olma eğilimlerini dengeli bir biçimde vurgulamaya çalışacağız.

Borsada Günlük Al-Sat Yapmak: İslami Perspektiften Bakış

İslam ekonomisi, faiz (riba) ve spekülasyon (maysir) gibi unsurların yasaklanmasıyla, ticaretin ahlaki temelleri üzerine inşa edilmiştir. Peki, borsada günlük alım satım yapmak, bu temellere ne ölçüde uygundur? Genelde, İslami öğretiler, spekülasyonu ve kısa vadeli işlemleri, sermayeyi hızlıca elde etme amacı güden ve belirsizliğe dayalı işlemler olarak görür. Bu tür işlemler, yatırımcıyı hızlı kazanç sağlama hırsıyla yönlendirir ve bunun sonucu olarak şüpheli finansal kazançlar elde edilebilir. Bu da, İslam'da hoş karşılanmaz.

Birçok İslami finans uzmanı, borsada yapılan işlemleri, özellikle de günlük alım satımları, spekülasyon olarak değerlendirir. Çünkü bu tür işlemler, belirsizlik ve aşırı risk içerir. Ancak, bununla birlikte, bazı İslami finans kurumları, belirli koşullar altında borsada işlem yapmanın caiz olduğunu belirten görüşler de ortaya koymaktadır. Özellikle, işlem yapılan hisse senetlerinin veya ürünlerin şer'i açıdan uygun olduğu durumlarda ve işlemdeki belirsizlik (gharar) unsuru ortadan kaldırıldığında, günlük alım satımların caiz olabileceği görüşü savunulmaktadır.

Gerçek Dünyadan Örneklerle Durum Tespiti

Günlük alım satım, dünya çapında oldukça popüler bir yatırım stratejisidir. Birçok trader, borsada günde yüzlerce işlem yaparak kar elde etmeyi amaçlar. Örneğin, Amerika'da yapılan bir araştırma, günlük alım satım yapan yatırımcıların %80'inin, işlem maliyetlerini ve riskleri göz önüne aldığında, uzun vadeli yatırımcılara kıyasla daha düşük getiri sağladığını göstermektedir. 2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Amerika’daki günlük trader’ların %95’i, ilk yıl sonunda yatırımını kaybetmektedir (kaynak: Financial Investor Group). Bu, günlük alım satımın sadece pratikte değil, dinî açıdan da risk taşıyan bir strateji olabileceğini gösteriyor.

Ancak, başarılı günlük alım satım yapan trader’lar da vardır. Özellikle, büyük likiditeye sahip ve daha az volatilite gösteren piyasalarda (örneğin, büyük şirketlerin hisse senetleri), bazı yatırımcılar kısa vadeli alım satımlardan kar elde edebilir. 2018 yılında yapılan bir araştırma, S&P 500 endeksindeki bazı şirketlerin hisse senetleri üzerinde günlük işlem yaparak kar elde edenlerin, yaklaşık %20’sinin olumlu sonuçlar aldığını ortaya koymuştur. Bu, doğru strateji ve bilgiyle, günlük alım satımın potansiyel olarak karlı olabileceğini gösteriyor.

Erkekler ve Kadınlar: Yatırım Yaklaşımlarındaki Farklılıklar

Erkeklerin genellikle daha pratik, sonuç odaklı ve risk almaya daha yatkın yatırımcılar olduğu gözlemlenmektedir. Bununla birlikte, kadın yatırımcılar daha çok sosyal etkiler, duygusal faktörler ve güvenlik gibi unsurlar üzerinden yatırım yapma eğilimindedir. Kadınlar için, yatırım kararları genellikle daha uzun vadeli ve daha az risk içeren stratejilerle şekillenir. Bu da, onları spekülasyona dayalı işlemlerden, yani günlük alım satımlardan uzak tutabilir.

Ancak, bu genellemeler her zaman doğru olmayabilir. Örneğin, bazı kadın trader’lar da piyasa hareketlerini hızlı bir şekilde takip ederek başarılı sonuçlar alabilmektedir. Kadınların risk yönetimi konusundaki becerileri, genellikle onları daha temkinli yatırımcılar yapar. Ancak bu temkinlilik, her zaman daha düşük kazançla sonuçlanmayabilir; aslında, daha dikkatli yapılan uzun vadeli yatırımlar, riskli kısa vadeli işlemlerden daha fazla kazanç sağlayabilir.

Borsada Günlük Al-Sat Yapmanın Potansiyel Riskleri ve Fırsatları

Borsada günlük alım satım yaparken karşılaşılan en büyük risklerden biri, yüksek işlem maliyetleridir. Her işlem, komisyon, vergi ve diğer ücretlerle birlikte gelir, bu da günlük işlem yapan yatırımcıların kar elde etmelerini zorlaştırabilir. 2021 yılı itibariyle, Amerika’daki ortalama günlük işlem maliyeti, yatırımcı başına yılda 1.000 dolar civarındadır. Bu maliyetler, günlük trader’lar için kazancın önemli bir kısmını yiyebilir.

Öte yandan, bazı trader’lar için kısa vadeli alım satım fırsatları, piyasa dalgalanmalarını ve hızlı fiyat hareketlerini değerlendirme açısından cazip olabilir. Örneğin, bir hisse senedi, sabah saatlerinde düşüş gösterirken, öğleden sonra ani bir yükseliş yaşayabilir. Bu, kısa vadeli alımlar ve satışlar için fırsatlar yaratabilir. Ancak, bu tür fırsatların sıkça ve hızlıca tükenebileceğini unutmamak gerekir.

Düşündürücü Sorular ve Forumda Tartışma Başlatma

Bu yazıyı bitirirken, borsada günlük alım satımın caiz olup olmadığına dair birkaç düşündürücü soru sormak istiyorum:

- Günlük alım satımın, İslami açıdan caiz olup olmadığını nasıl değerlendiriyorsunuz? Hangi şartlar altında caiz sayılabilir?

- Risk almak, İslami yatırım ilkeleriyle ne kadar uyumludur? Bu tür işlemlerde nasıl bir denge kurulabilir?

- Erkeklerin daha fazla risk alarak kar elde etme isteği ile kadınların güvenlik ve uzun vadeli yatırımlara odaklanmaları arasındaki farkları nasıl görüyorsunuz?

Bu soruları forumda tartışarak, borsada günlük alım satımın ne kadar uygun olduğuna dair farklı bakış açılarını hep birlikte inceleyebiliriz.

Kaynaklar:

*Financial Investor Group, 2021. "The Truth About Day Trading: Results and Pitfalls."

*The Economist, 2018. "Volatility and the Stock Market: The Impact of Day Trading."