Formula 1’de Batuhan Karadeniz Başı Kahraman Yapmam Kahraman Olurum

bencede

New member
Yiğit YÜKSEL – AJANSSPOR

Ferrari-RedBull ve Verstappen-Leclerc içinde büyük çekişmeyle başlayan dönem Verstappen ve RedBull’un ezici üstünlüğüyle bitmiş oldu. 2021 döneminin son yarışı Abu Dhabi’ye puan puana gelen Verstappen ve Hamilton, yarışın son saniyesine kadar şampiyonluk için çekişmişti. 2022 dönemi ise Verstappen’in dönemin bitimine dört yarış kala şampiyonluğunu ilan etmesiyle biraz heyecansız bitmiş oldu.


Sezona makus başlangıç yapan Mercedes ekibi, şampiyonluğun kuvvetli adayı Ferrari grubunu, yaptıkları sayısız yanılgılardan daha sonra neredeyse ikincilik için yakaladı lakin geçemedi. Kadro içi problemlere karşın Alpine, dönemi McLaren’in önünde dördüncü sırada tamamlarken, döneme fazlaca uygun başlayan Alfa Romeo grubu, döneme berbat başlayan Aston Martin grubunun son yarışlarda toparlamasıyla puan puana altıncı ve yedinci sırada bitirdi.


Perez, şoförler şampiyonasında ikincilik koltuğunu koruyamadı ve Leclerc’e kaptırdı. George Russell, Mercedes grubundaki birinci dönemini ekip arkadaşı Hamilton ve Ferrari şoförü Sainz’ı geride bırakarak dördüncü sırada tamamladı. Hamilton birinci kez mesleğinde hiç yarış kazanamadan tamamladığı bu dönemi altıncı sırada tamamladı.


Sürpriz, adil ve hüzünlü vedalar

Sebastian Vettel 2007’den bu yana dört şampiyonluk sığdırdığı mesleğini Abu Dhabi’de noktaladı. Vettel daha evvel hiç bir F1 şoförünün deneyimlemediği saygınlık ve yücelilikle uğurlandı. Yediden yetmişe her insanın pist ortasında ve haricinde sevgi ve hürmetini kazanan Vettel’i uğurlamak başta kendisi olmak üzere öbür tüm şoförleri ve taraftarları bir çok duygulandırdı.

  • F1’de mesleğinde bir türlü istediği sıçramayı sağlayamayan McLaren şoförü Daniel Ricciardo, 2023 döneminde eski ekibi RedBull’un yedek şoförü olacağını deklare etti.
  • Haas ise 23 yaşındaki Mick Schumacher ile yollarını ayırdığını ve 35 yaşındaki Nico Hülkenberg ile anlaştığını duyurdu. Haas’ın Schumacher’in gerçekleştirdiği maddi hasarlı kazaların finansal olarak kendilerini zorladığı öne sürülen sebebini önümüzdeki dönem Hülkenberg’in ne başaracağı sorusuyla şahsen karşılaştırıyor olacağım.
  • Nicholas Latifi ise F1’in en başarısız şoförlerinden biri olarak adil bir biçimde şampiyonadan ayrıldı.
Takım ruhu ölüyor, herkes kendi hesabına yarışıyor

F1 ekiplerinin birçoklarında birinci şoför ve ikinci şoför modeli uygulanıyor. Ekibin daha epey para ödediği yahut daha hayli başarılı olacağını düşündüğü sürücüyü bir numara ilan ederek, iki numaralı kadro arkadaşının daha epeyce “wingman” yani ekürilik yapması bekleniyor.

2022 dönemi bize net bir biçimde gösterdi ki bu model artık fonksiyonunu yitiriyor. Grup içi çekişmelere ve hatta arbedelere dönem boyunca bir fazlaca sefer şahit olduk. Verstappen-Perez, Alonso-Ocon, Leclerc-Sainz içinde ipler gerildi. Kadrolar şoförleri içinde seçim yapmak zorunda kaldı yahut seçim yapmadıkları konularda bile tansiyona tahlil bulamadı.


Bir şoför şampiyonada ne kadar fazlaca tepeye oynuyorsa grup arkadaşıyla da o kadar epeyce sorun yaşamaya başlıyor. Zira kullandığı araç süratli ve bu yüzden en büyük rakibi ekip arkadaşı oluyor. 2023 döneminde bu durum daha epeyce artacak.

İkincilik uğraşında grup arkadaşından kâfi takviyesi goremediğini düşünen Perez, hem gruba tıpkı vakitte Verstappen’e daha fazlaca bilenecek. Ekip Perez’den ahenk ve itaat bekleyecek ve Ricciardo kartını kucak dolusu gösterecek.


Leclerc ve Sainz, yarışmakta hür iki şoför olarak pistte birbirleriyle kıyasıya kapışacak.

Hamilton deneyimine karşın 35 puan farkla geçildiği Russell’a, ya 2023 döneminde şampiyonluk için takviye ya da köstek olacak. Şayet Mercedes 2023 dönemi için daha mücadeleci bir araç geliştirebilirse Hamilton sekizinci şampiyonluk için gayret vermek isteyecek ve kadrodan daha fazla imtiyaz talep edebilir. Genç Russell ise bu kararlara ahenk ve itaat göstermeyebilir. Tüm bu süreç bize 2007 döneminde McLaren Mercedes kadrosu için yarışan Hamilton-Alonso’nun grup içi kapışmalarını yeniden yaşatabilir.

Alonso ve Ocon, 2022 döneminin son yarışlarında neredeyse kanlı bıçaklı oldu. Her ne kadar Alonso, Aston Martin’e gidiyor olsa da bu iki şoförün yeni ekip arkadaşları Stroll ve Gasly ile ne kadar güzel anlaşacakları bilinmiyor.


2023 dönemi 5 Mart’ta Bahreyn’de start alacak. 24 yarışlık F1 tarihinin en uzun takvimli dönemi bizleri bekliyor. Kadroların ve şoförlerin fizikî ve mental olarak, lojistik ve bütçesel olarak azamî yorulacakları bu döneme başlamadan evvel en uygun biçimde dinlenmeleri ve gelişime devam etmeleri gerekiyor. Dönem öncesi yapılacak testlerle birlikte yeni dönemin röntgenini başlamadan evvel çekiyor olacağız.
 
Üst