Juventus 125. yaşını kutluyor

Bakec

New member
Son devirlerde şampiyonluk yarışından uzaklaşarak kuvvetli bir surece giren İtalya’nın esaslı futbol kulübü Juventus, 125. yıl dönümünü kutluyor.
Torino kentindeki Massimo d’Azeglio Lisesi öğrencileri tarafınca 1 Kasım 1897’de spor faaliyetleri için kurulan ve iki yıl daha sonra futbol kulübüne dönüşen Juventus, bugün İtalya tarihinin en kıymetli grupları içinde yer alıyor.
Kulüpten yapılan kutlama iletisinde, “Efsane olmanın mirasa dönüşmesi. Gelecekle iç içe geçen geçmiş. Geçen senelera ve gelecekteki mümkün amaçlara şu biçimde bir göz atınca, yaşanan gurur. Kuşakları birleştiren ve buna devam edecek tutku. Evvel alanda, daha sonra tüm alanlarda kalıpları yıkmak için verilen uğraş ve buna duyulan inanç. Yalnızca tek bir söz, Latincesi ‘gençlik’ manasına gelen.” tabirleri kullanıldı.
Latince kökenli “gençlik” sözüyle ismini kazanan kulüp, son senelerda eski başarılından uzak bir performans sergilemesine karşın ülke ve Avrupa futbol tarihinde birfazlaca değerli muvaffakiyete imza attı.
İtalya’da en hayli kupa kazanan takım
36 lig şampiyonluğu, 14 İtalya Kupası ve 9 İtalya Üstün Kupa zaferiyle ulusal seviyedeki bu turnuvaları en epeyce kazanan kulüp pozisyonundaki siyah-beyazlılar, tıpkı başarıyı milletlerarası arenaya da yansıttı.
“Juve” lakaplı İtalya temsilcisi, UEFA Şampiyonlar Ligi’ni iki (1984-85, 1995-96), Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı bir (1983-84), UEFA Kupası’nı üç (1976-77, 1989-90, 1992-93), UEFA Harika Kupa’yı iki (1984, 1996), Intertoto Kupası’nı bir (1999) ve Kıtalararası Kupa’yı iki (1985,1996) kere müzesine götürdü.
Birfazlaca yıldız oyuncuyu dünya futboluna tanıttı
Ekonomik istikametten İtalya futbol tarihi boyunca başat kulüpler içinde yer alan Juventus, birfazlaca kıymetli yıldıza mesken sahipliği yaptı. Bunlar içinde, iki isim ise elde ettikleri muvaffakiyetler ve uzun yıllar verdikleri emekle kulüple özleşen isimler oldu.
1993-2012 yılları içinde Juventus’ta nazaranv alan İtalyan orta saha oyuncusu Alessandro Del Piero, 705 maçla kulüp tarihinde en epeyce forma giyen oyuncu oldu. Bu süreçte ortalarında 6 lig ve bir UEFA Şampiyonlar Ligi zaferinin de bulunduğu biroldukça turnuvada kıymetli performanslara imza atan Del Piero, 290 sefer rakip ağları sarstı ve kulüp tarihinin en golcü oyuncusu unvanının da sahibi oldu.
Dünya futbol tarihinin en başarılı kalecileri içinde gösterilen 2001-18 yılları içinde Juventus’ta nazaranv alan Gianluigi Buffon ise 685 müsabakada siyah-beyazlı takımın kalesini korudu. Serie B gruplarından Parma’da aktif futbol ömrünü sürdürmeye devam eden 44 yaşındaki Buffon, Milletlerarası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafınca 5 kere dünyanın en uygun kalecisi mükafatına de layık görüldü.
Kulübün efsaneleşen öteki oyuncuları içinde, 2004’te forma giymeye başladığı Juventus’tan bu dönem ABD grubu Los Angeles’e transfer olan İtalyan savunma oyuncusu Giorgio Chiellini, siyah-beyazlı grupta nazaranv almaya devam eden Leonardo Bonucci, grubun en kıymetli özelliklerinden defans gücünün simgeleri haline geldi.
Dünya futbolunda markalaşan eski yıldızlar Dino Zoff, Antonio Conte, Marco Tardelli, Pavel Nedved, David Trezeguet, Zinedine Zidane, Michel Platini, Roberto Baggio, Didier Deschamps, Andrea Pirlo üzere oyuncular da mesleğinin değerli çıkışlarını, bir daha Juventus formasıyla gerçekleştirdi.
Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo da 2018-21 yılları içinde formasını giydiği Juventus’ta 134 müsabakada 101 defa ağları sarsarak değerli bir performansa imza attı.
Altyapısından birfazlaca değerli oyuncu çıktı
Adı üzere tarihi boyunca altyapısına en çok ehemmiyet veren İtalyan kulüpleri içinde yer alan Juve, biroldukça kıymetli yıldız oyuncuyu futbol dünyasına kazandırdı.
Kulübün altyapısında yetişen İtalyan yıldızlar içinde 1934 Dünya Kupası’nı kazanan kaleci Gianpiero Combi, olimpiyat ve Dünya Kupası zaferi yaşayan Pietro Rava, Giampiero Boniperti, Roberto Bettega, 1982 Dünya Kupası’nın en güzel oyuncularından Paolo Rossi, son senelerda ise İtalya Ulusal Kadrosu’nda uzun müddet bakılırsav alan Claudio Marchisio ve Sebastian Giovinco üzere isimler yer alıyor.
Şike sürecinden daha sonra gelen 9 yıllık şampiyonluk serisi
2006 yılında İtalyan futbolunda patlak veren “Calciopoli” şike skandalına yöneticilerinin ismi karıştığı sebebi öne sürülerek 2004-2005 ve 2005-2006 şampiyonlukları elinden alınıp, puan silme cezasıyla Serie B’ye düşürülen Juventus’un, bu travmayı atlatması beş yılını aldı.
bir daha Serie A’ya 2007-08 döneminde çıkan siyah-beyazlı ekip, 2011-2012 döneminden 2020’ye kadar aralıksız kazanmayı sürdürdüğü ligde peş peşe 9 şampiyonluk kazanarak bu alandaki rekorunu geliştirdi.
Son senelerda transfer siyasetinde değişikliğe giderek bonservisi elinde olan yıldız oyunculara takımında daha fazla yer veren “Juve”nin, 9 yıllık şampiyonluk serisine 2021’de Inter son verdi.
Geçen yıl Milan’ın doruğa çıktığı ligde, bu dönem da beklentileri karşılayamayan siyah-beyazlı kulüp, 12 hafta sonunda 22 puanla 7. sırada yer alıyor.
 
Üst