Kansere karşı dudak ‘uçuk’latan umut

parakrali

Global Mod
Global Mod
Kanserli hücrelere tesir ederek, bu hücreleri öldüren yeni bir çeşit Kanser tedavisi, beşerler üstündeki birinci denemelerde önemli umutlar vaat eden sonuçlar verdi. İngiltere’den biliminsanlarının yaptığı açıklamaya nazaran, tedavi daha sonrasında bir kanser hastasının tüm kanserli hücreleri yok olurken başkalarının kanserli tümörleri küçüldü. Direkt tümöre yapılan iğneler, kanserli hücreleri kuşatıp patlatıyor; daha sonra da bedenin bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. Araştırma, İngiltere’nin Ulusal Sıhhat Hizmetleri’ne bağlı (NHS) Royal Marsden Kuruluşu’ndaki Kanser Araştırma Enstitüsü tarafınca yürütülüyor.

Londra’nın batısında yaşayan 39 yaşındaki Krzysztof Wojkowski, çalışmanın şu an devam eden etabına katılan hastalardan biri. 2017’de ağız bölgesinde, tükürük bezlerine kanser teşhisi konulan Wojkowski, biroldukça ameliyat ve tedavi gördüğü biçimde kanseri yenemedi. Tersine hastalık daha da ilerledi.

ZAYIFLATILMIŞ ‘UÇUK VİRÜSÜ’ ENJEKTE EDİLDİ

Wojkowski tedavi sürecini şu biçimde anlattı: “Bana diğer bir seçeneğim olmadığı söylendi, artık ağır bakımda tedavi altındaydım. Çok yıkıcı bir durumdu, bu sebeple bu çalışmaya katılma bahtı verilmesi inanılmaz bir durum oldu. İki haftada bir iğne yapıldı, toplam beş hafta sürdü. Şu anda bunun üzerinden iki yıl geçti ve artık bedenimde kanserli hücre yok.”

Yaklaşık 40 hastanın katıldığı çalışmalarda birtakım hastalara direkt “RP2” ismi verilen bu modifiye edilmiş, olağanda uçuk çıkmasına yol açan bir soğuk algınlığı virüsü olan “Herpes” virüsü enjekte edildi. Öteki hastalara ise bu iğnelerle birlikte aldıkları kanser ilaçları da verilmeye devam etti. Yalnızca “RP2” verilen dokuz hastadan üçünde tümörlerin küçüldüğü tespit edildi. Kanser ilacı da almaya devam eden 30 hastadan yedisinde tedavi olumlu sonuç verdi. Yorgunluk üzere yan tesirler epeyce yavaşça biçimde hissedildi. Araştırma takımının başındaki Prof. Kevin Harrington, BBC’ye tedavi sonuçlarının “gerçekten epeyce etkileyici olduğunu” söylemiş oldu ve kimi ileri düzey kanserleri de tedavi ettiğini belirtti.
 
Üst