Lübnan hükümeti, bebek maması için verilen devlet dayanağını kaldırdı

Adanali

New member
Lübnan hükümeti, bebek maması için verilen devlet dayanağını kaldırdı
Abyad, ekonomik krizin sıhhat bölümüne yönelik yansımaları hakkında açıklamalarda bulundu.


Devletin, Lübnan’a ithal edilen bebek mamasını sübvanse ettiğini fakat bunun yeni yılda artık geçerli olmadığını belirten Abyad, bu sonucun alınma niçininin, devlet takviyeli mama kaçakçılığı, karaborsa ve bunun üzerinden para kazananların önüne geçmek olduğunu söylemiş oldu.


Sübvanse edilen ve 2 ülkeye yetecek kadar ithal edilen mamaların kısa bir süre içerisinde ortadan yok olduğunu kaydeden Abyad, “Bu gelişimin akabinde sübvanseyi kaldırma karar aldık. İlgili firmalar da sübvansenin kaldırılmasından daha sonra piyasanın muhtaçlığı kadar mamayı ithal edebileceklerini bize bildirdiler” dedi.


Lübnan’da hükümet, başta yakıt olmak üzere birfazlaca temel gereksinimi sübvanse edip uygun bir fiyatla vatandaşlara veriyordu.


Ancak ekonomik krizin patlak vermesinden bu yana hükümet 2021’den itibaren kademeli bir biçimde yakıt, besin, ilaç üzere biroldukça dala yönelik sübvanse dayanağını çekti.


Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Haziran 2022’de yaptığı bir açıklamada, Lübnan halkının yüzde 85’inin yoksulluk hududunda bulunduğunu belirtmişti.


Dünya Bankası da geçen yıl kasım ayında yayınladığı bir raporunda, ekonomik krizdeki Lübnan’ın mali kaybının 72 milyar doları aştığını ve bunun ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının 3 katına denk olduğunu söz etmişti.
Alıntıdır
 
Üst