Makus Anılar EMDR İle Silinebilir Mi?

parakrali

Global Mod
Global Mod
Anılar silinemez fakat bu makus anıların verdiği rahatsızlık EMDR ile azaltılabilir.

Türkçe açılımı Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve bir daha Sürece olan EMDR’nin temelini adaptif bilgi sürece modeli oluşturur. Bu modele göre; hayattaki her bir yeni tecrübe ile zihne yeni bilgiler masraf ve bu bilgiler fonksiyonel hale gelir. Bu yeni tecrübe ile ortaya çıkan bilgi evvel zihinde işlenir ve kendisiyle alakalı bir öteki anıyla bağ kurarak bütünleşir. Yaşanan bu tecrübe ile elde edilen öğrenme gelecekte kullanılmak üzere depolanır.

Kötü anılar olarak da tabir edilen hayatı bir anda bıçak üzere kesen travmatik yahut rahatsızlık veren olaylar yaşandığında, bu yeni bilgi işlenip başka anılarla temas kuramaz. bu biçimdece yaşanan olumsuz tecrübe verdiği rahatsızlıkla depolanır. Bu işlenmemiş anılar şimdiki vakitte yaşanan birtakım hayat olaylarından tetiklenerek ortaya çıkabilir. Bu tetiklenme kimi vakit bir koku, ses, imaj üzere niçinlerle de olabilir. Bunun kararında da kişi güya o olumsuz anıyı yine yaşarmışçasına etkilenir.

EMDR sistemine nazaran bugün yaşanan problemlerin kaynağında işlenmeden depolanmış rahatsız edici anılar yer almakta ve bu anılar olumsuz his, fikir ve davranışa niye olmaktadır. Örneğin; kişinin kendisi ile ilgili olumsuz inancı ‘’ben kendimi tabir edemem’’ olduğunda duygusu da ‘’öfke, çaresizlik yahut üzüntü’’ olabilir. Bunun kararında ruhsal kökenli sorun vücutta bir şikâyet olarak (mide, karın yahut baş ağrısı, halsizlik gibi) belirir.

EMDR çift taraflı görme, duyma yahut dokunma uyaranları kullanılarak uygulanır. Rahatsız edici anılar ile öteki anılar içinde bağlantı kurularak olumsuz anının işlenmesi sağlanır. bu biçimdece bireyde bu berbat anının verdiği rahatsızlık hissi azalır.

Psikoterapi sürecinin kaç seans süreceği herkes için farklılık gösterir. Zira her bireyin tecrübeleri, kaynakları, travmatik anıları ve şimdiki hayatı farklılık gösterir. Bu niçinle psikoterapi süreci terapist ile danışanın yaptığı plana göre ilerler.
 
Üst